Výživa má výrazný vplyv na prevenciu i liečbu preležanín. Udržuje pokožku vláčnu, dodáva telu vitamíny a posilňuje imunitu. Dôležitú rolu – predovšetkým pri preležaninách 3. a 4. stupňa – hrá najmä podiel bielkovín v strave. Existuje obecný návod na výpočet denného príjmu kalórií a tekutín u človeka s preležaninou. Za jeden deň by mal pacient výživovo prijať približne 30–35 kcal na 1 kilogram hmotnosti, z toho 1–1,5 gramu bielkovín na 1 kilogram. Podobne je to tiež s tekutinami. Platí, že na 1 kilogram hmotnosti by mal človek prijať približne 30 ml tekutín.
Choré telo potrebuje dostatok energie a živín.
Príkladom na výpočet denného príjmu kalórií je mierne aktívny senior, ktorý váži 60 kg. Energetický príjem takého pacienta by mal byť okolo 2 100 kcal a pacient by mal prijať približne 1,8 litra tekutín. Denná potreba bielkovín u chorého s ťažko hojacou sa ranou je v tomto prípade takmer 90 gramov. Prakticky by to znamenalo zjesť na raňajky chlieb a 2 vajíčka, na desiatu 100 g tvrdého syra, na obed plátok mäsa či ryby, na olovrant celú vaničku tvarohu alebo 4 jogurty a večer ešte plnohodnotnú večeru. Uvedené množstvo bez problémov zje mladý zdravý človek, ale u starších chorých osôb je to problém. Tu prichádzajú na rad obohatené nutričné roztoky, ktoré uľahčujú správnu výživu pacientov. Medzi také nutričné roztoky patrí napríklad Cubitan nebo Cubison.